tiistai 2. huhtikuuta 2013

Viittomakielentulkki!

Moikka!

Koska pari pyyntöö tuli, että kertoisin vähän kattavammin viittomakielentulkin koulutusohjelmasta, aattelin väsätä aiheesta ihan postauksen, vaikka oonkin jo jonkun verran aikasemminkin tästä puhunut. Että saatan vähän toistaa itteeni. Mutta antaa mennä! :)
Käyn läpi tätä aihettaa väliotsikoitten kautta, niin saan vähän selvennettyy omia ajatuksiaki :D heh

Kuinka kiinnostuin alasta?
Oon tienny aina, että haluun opiskella joko matkailua, tai kieliä. Kieliä kuitenkin enemmän. Oikeestaan kävin läpi ihan vaan listaa kaikista aloista, mutta en kattonu kun kohdat "matkailu" ja "kielet", koska tiesin et muu ei minuu kiinnosta niin paljon, että jaksaisin keskittyä opiskeluun. (Mie hain myös restonomiksi, mutta koska se koe oli yhdistetty liiketalouden koe, ei mitään mahiksia päästä :c )

Kielten kohalla sydän ehkä hyppäs biitin, kun näin sanan "viittomakielentulkki." Jotenkin englanti ei jaksanu innostaa vaikka sitä edelleen rakastankin. Halusin kuitenkin tosi sosiaalisen alan, eikä englannnin tutkimisen yliopistossa oo ehkä se miun juttu kuitenkaan.... halusin työn, joka on muttuva, joka päivä eri, ihmisiä lähellä, liittyy kieliin ja VOILA! Siinä se oli! perfect!Millainen valintakoe oli?
Diakin valintakokeista en osaa sanoo mitään, muuta kun sen että oon kuullu, että ne oli aika samanlaiset kun miula oli. Hain siis ensimmäisenä Helsinkiin Humakiin, mutta pääsin Turkuun Diakiin joka oli enemmän, kun hyvä, koska en oikeestaan enää syksyllä halunnukkaa muuttaa Hesaan. Mutta joo, meillä oli Helsingissä tooosi pitkä päivä. Tais muistaakseni alkaa joskus kaheksan maissa ja loppuu ilta viideltä.

Meidät jaettiin kahteen ryhmään. Meillä oli eri pisteitä esimerkiksi kuullun ymmärtäminen. Sit piti vastata sarjakuvan perusteella kysymyksiin. Oli myös sellanen missä piti 10 min lukee teksti niin paljon ku kerkes,seuraavaksi siirryttiin sit referoimaan se teksti 10 minuutissa ja sit piti mennä kahden opettajan eteen esittää siitä tekstistä esitelmä.
Sit oli viittomakielinen osio jossa viitottiin eri viittomia toisten perässä. Piti myös tehdä kahdessa minuutissa pantomiimi esitys ja esittää se... hah. sit oli ryhmätehtävä ja yksinhaastattelu :) Oli mukava päivä, mutta kuten sanoin, tosi väsyttävä. :D :(

(Jos jotain kiinnostaa niin pääsin jo 2011 kouluun, mutta pidin välivuoden koska olin jo jatkanut työsopparia ja viikon sisään muutto Turkuun ei tullu kuuloonkaan :D)


Mikä viittomakielentulkki?
Tän nyt ois varmaan kaikki osannu googlata mut kun wikipedia tän osas ilmasta näin näppärästi laitetaan pätkä:

Viittomakielen tulkki on tulkki, jonka toinen työkieli on viitttomakieli. Viittomakielen tulkki välittää puolueettomasti viestejä viitotun ja puhutun kielen välillä. Tulkkaus tapahtuu pääasiassa simultaanitulkkauksena. Puhutun ja viitotun kielen lisäksi tulkkausta voidaan tehdä muilla kommunikaatiomenetelmillä, kuten kuuroutuneille viitotulla puheella tai kuurosokeille kädestä käteen- eli taktiiliviittomisella tai muilla kuurosokeiden kommunikaatiomenetelmillä. Tulkki ei ole kuuron avustaja.


 Meillä on koulussa siis kakkosvuoden lopussa pitää päättää että lähdetäänkö opiskeleen PUVA-puolella (puhetta korvaavat ja tukevat menetelmät puoli, eli puhevammaisten tulkki puoli) vai viittomakielentulkki puoli. 

Itse en tiennyt tälläisestä mitään,mikä tosin varmaan johtui siitä että hain tosiaan Helsinkiin aluksi. Opiskellaan nyt siis sinne 2.vuoden loppupuolelle saakka molempia puolia aika tasavertasesti että saadaan hyvä kuva molemmista puolista.


Omat mielipiteet alasta?
Pidän alaa tosi mielenkiintoisena, eikä oikeestaan ole päivää jolloin ei olis kiinnostanut aihe tai en ois oppinut jotain uutta. Oppiminen menee hurjaa vauhtia ja on jännä miettii miten vähän osasin esimerkiksi 8 kuukautta sitten. Pidän tästä alasta: tulen saamaan kielestä työn, se on ihmisläheinen ja mikä tärkeintä kiinnostava. Jos toisaalta kiinnostusta ei löyty alaa kohtaan kauhesti, melkein kehottaisin sitten miettimään uudelleen ala valintaa: tää kuitenkin vaatii tosi paljon ja jos hetkenkin miettii et kiinnostaako tää oikeesti, saatat olla jo ihan pihalla. Kuulostaa pahalta, mut... :D


Millainen koulu Diak on?
Tosi mukava, viihdyn täällä tosi hyvin. Minuu vähän jännitti tuo koulun nimi, koska luulin että koulu on joku tosi uskovaisten koulu, jossa tuntisin oloni epämielyttäväksi, kun en itse usko Jumalaan. Mutta oon ehkä kerran kuullut koko koulun aikana puhuttavan Jumalasta ja sekin sähköpostilla :) 

Eli ei kannata ennakkoluulojen antaa hämätä. Niille tietenkin jotka etsii enemmän uskonnollista koulua, niin toki tää heitä enemmän palvelee :)
Millasta koulussa on käytännössä?

Normaali koulupäivät sijoittuu 10.15-15.45 tai 8.30-? Aikaisintaan koulu siis alkaa 8.30 ja loppuu ihan maksimissaan 15.45. (Tosin kerran oli kouluu 16.45!) Ihan normaalit ajat siis :) Lyhyempiäkin päiviä on riippuu siiis täysin lukkarista joka muuttu joka viikko! Moni on kysellyt mitä "aineita" opiskellaan johon voin vastata että erilaisia kursseja jossa aihepiirit on esim. Suomalainen yhteiteskunta ja läinsäädäntö, kielentäminen, ilmasuakin oli alussa paljon, ja tietysti viittomakieltä. Suomeakin opiskellaan, kuten myös englantia ja ruotsia. Matikkaa ei THANK GOD ole :D


Enempää en keksi aiheita!
Huomenna pärähtää VIIMEINEN hakupäivä joten muistakaa hakea! Toivottavasti nähdään ens syksyllä Diakissa!
Suvi viittomakieliseen sanakirjaan pääset tästä!:)
Tässä vielä hyvää musiikkia:


Meikä lähtee huomenna muuten sinne Lontooseen! Heippa! ;)

4 kommenttia:

 1. Mihin jäi lentoemäntä? Jatkatko sillä? :o T. Personal Sipsicoach

  VastaaPoista
 2. Haah! joo kohan valmistun niin aion edelleen hakee sinne! :) Ei oo unohtunut! ja arvaa mitä! Oon pikku hiljaa päässy sipsi-addiktiosta eroon! :D

  VastaaPoista
 3. Hei kuulostaa huippuhyvältä! Nyt vasta löysin sun blogin uudelleen, koska uudet postaukset ei oo päivittynyt mulle normaalisti? :o

  Ite hain lukion jälkeen myös viittomakielentulkiksi, mutta se sitten vaan jäi, koska en jaksanut tehdä tehtäviä ja mennä pääsykokeisiin. Nyt kuitenkin innostus syttyi uudelleen ja lähihoitajakoulun jälkeen haen kyllä ehdottomasti tuonne uudelleen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höh, omistuista, jos seuraat bloggerin kautta niin se selittää :D

   Aijjaa kiva juttu! Tuo lähihoitajakoulutushan tukee tosi hyvin tätä ammattia, että aika hyvä parivaljakko ;)

   Poista

feel free to write:)